Tipovi geokemijske ravnoteže

(engl. types of geochemistry equilibrium)

Više je različitih vrsta ravnoteže , ali u geokemijskim sustavima i to onima koji definiraju različite prirodne okoliše, tri su tipa značajna:

1) stabilna ravnoteža
2) meta – stabilna ravnoteža
3) dinamička ravnoteža

Kod sustava u stabilnoj ravnoteži ujednačenost između ulaza i izlaza energije i materije stalan je s vremenom i nema promjene prihvatnog kapaciteta unutar sustava s vremenom. Energija i materija ulaze u sustav, kreću se kroz njega i izlaze iz sustava, čineći sustav aktivnim svo vrijeme dok su materija i energija u sustavu.
Zapravo, stabilna ravnoteža u nekom otvorenom sustavu podrazumijeva da sustav vrlo brzo reagira na eventualne promjene pod utjecajem eksternih čimbenika, tako da je u dužem vremenu očuvana stabilnost sustava.

Kod sustava u metastabilnoj ravnoteži promjene kojim je sustav podvrgnut mogu trajati određeno vrijeme dok sustav ponovo ne dosegne stanje neke nove ravnoteže.
Primjer za to je sustav kojeg čini padina nekog brda. Ona je stabilna sve dotle dok, zbog klizanja ili nekog drugog razloga, ne dođe do iznenadnog rušenja padine, nakon čega se stvara nova padina, odnosno nova ravnotežna pozicija sustava.

Dinamička ravnoteža odnosi se na sustav u kojem se može uočiti neki trend, promjene su postupne i progresivne (ili regresivne) s vremenom.
Primjerice, atmosfera obzirom na koncentraciju CO2 i globalno zagrijavanje pokazuje dinamičku ravnotežu.

Svi ovi tipovi ravnoteže pokazuju jedan osnovni princip: da se oblik bilo kojeg sustava nastoji prilagoditi stanju ravnoteže u odnosu na procese i uvjete kojima je podvrgnut.[1]

Slika 1. Tipovi ravnoteže [2]


Korišteni izvori   [ + ]

1. Prohić, E., (1998), Geokemija, Udžbenici iz geoznanosti Sveučilišta u Zagrebu
2. http://www.isibang.ac.in/~dst-ss-mmg/Sinha-Roy-Geomorphology.pdf

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Povezane objave

Ostavi svoj komentar…