Pravo perje

Pravo perje (engl. pennaceous feathers) je jedan od dva strukturalna tipa perja, kojega odlikuje viši stupanj organizacije mikrostrukture od drugog tipa, paperja.

Ono se sastoji od stručka (engl. rachis) na kojega su pričvršćene dvije planarne zastavice (engl. vanes). Zastavice su građene od isperaka (engl. barbs, u hrvatskoj literaturi se ponekad nazivaju i ispercima prvog reda), koji su direktno pričvršćeni na stručak, i resica (engl. barbules, ponekad u hrvatskoj literaturi nazivanima ispercima drugog reda), pričvršćenih na isperke, koji na sebi imaju mikroskopske kukice. Te kukice drže resice međusobno uklještene čime se održava jedinstvena vodo i zrakonepropusna površina zastavica. Ako se isperci mehanički odvoje, mogu se ponovno spojiti te se jedinstvena površina zastavica, koja je ptici bitna za održavanje aerodinamike, može uvijek obnoviti.

Slika 1: Mikrostruktura pravog pera. Prilagođeno prema Bird Academy. allaboutbirds.org. (2017). Bird Academy, The Cornell Lab, Courses Tutorials Videos. [online]
Od pravog perja sačinjeno je letno i repno perje, te većina pokrovnog perja (slika 2). Resice pokrovnog perja u svojoj bazi nemaju kukice pa pokrovno perje u svom proksimalnom dijelu, onome koji se nalazi bliže koži, ima paperjasti izgled.

Slika 2: tipovi perja kod ptica. Redom s lijeva na desno: čekinjasto perje, filoplume, pahuljasto perje, pokrovno perje, polupahuljasto perje, letno perje (krilno i repno). Različitim bojama su označeni dijelovi perja po svojoj mikrostrukturi. Plavo: pravo perje, narančasto: paperje. Preuzeto s Bird Academy. allaboutbirds.org. (2017). Bird Academy, The Cornell Lab, Courses Tutorials Videos. [online]

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Povezane objave

Ostavi svoj komentar…