Hondrule

Slika 1. Hondrit sa hondrulama

(engl. chondrules)

Hondrule su mali dijelovi slikatnog materijala (obično milimetarskih veličina) koji su iskusili taljenje prije njihove inkorporacije unutar tijela hondrita. Dijelovi koji također potječu iz razdoblja ranog solarnog sustava, a nisu dio hondrula su Ca-Al bogate inkluzije (CAls) i bazaltni fragmenti te njih često nalazimo unutar hondrita. Idealne hondrule su sferične pošto su nastale očvršćivanjem tekuće kapljice, ali većina nije sferična. Mnoge su fragmentirane, ili okružuju jedna druge, ili su ukomponirane unutar površinskih tenzija. Međusobno se razlikuju po teksturama, ali je glavna razlika u kemizmu pa se dijele na: volatilima osiromašen tip bogat metalima i volatilno bogat tip  u kojem je Fe oksidirano unutar silikata ili sulfida. Također imaju različit omjer Mg/Si, neke hondrule su bogate olivinima, a neke piroksenima. Tako su npr. karbonatne hondrule obično iskrivljene forme ili agregacije sa nešto prašine.
Matriks unutar hondrita se razlikuje po kompoziciji, prirodi zrna i proporcijama. Najviše izmjenjeni hondriti sadrže najviše matriksa koji je uglavnom filosilikatni, dok manje izmijenjeni sadrži kompleksnu smjesu materijala iz različitih izvora kao što su ishodišna solarna zrna, fragmenti hondrula i različitog kondenziranog materijala.
Iz teksturnih i kemijskih karakteristika hondrula jasno je vidljivo da su nastale na visokim temperaturama kao dispergirane kapljice taljevine koje su s vremenom očvrsnute i ukomponirane u masu hondrita. One zapravo predstavljaju ishodišni materijal kojim su kasnije formirani planeti i ostala tijela solarnog sustava.[1]


Slika 2. Porfirne olivinske hondrule[2]

Više o ovoj temi možete pogledati ovdje.

Korišteni izvori   [ + ]

1. Zanda B.,(2004): Chondrules, Earth and Planetary Science Letters 224, 1-17
2. https://nau.edu/cefns/labs/meteorite/about/chondrules-and-the-origin-of-meteorites/

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Povezane objave

Ostavi svoj komentar…