Geokemijski sustav

(engl. geochemistry system) je dio cjeline (univerzuma) koji je od interesa za određeni problem, bez obzira radi li se o pojedinačnoj, primjerice, glinovitoj čestici ili našoj galaksiji. Znači, za geokemijski sustav nije važna njegova veličina, već problem koji je tim sustavom zahvaćen.
To je bilo koji skup komponenata koje djeluju zajedno da bi proizvele neku funkciju. Iz tog proizlaze tri važne kvalitete sustava:
a) sustav se sastoji od sastavnih dijelova (komponenata, elemenata sustava),
b) dijelovi sustava djeluju zajedno,
c) cijeli sustav služi nekoj svrsi

Prije definiranja sustava valja odrediti njegove granice. U prirodi sustav može biti ili zatvoren ili otvoren, rijetko potpuno izoliran.
Zatvoren sustav je onaj koji može izmjeniti energiju ali ne i materiju preko svojih granica.
Otvoreni sustav izmjenjuje i energiju i materiju sa cjelinom (univerzumom) izvan granica sustava.

Prema tome, geokemijski sustav može se definirati kao skup komponenata (elemenata) međusobno povezanih izmjenom energije i materije. Pri tome, vrijeme u kojem promatramo neki sustav je vrlo važna komponenta, jer je većina geokemijskih sustava dinamička, tj. sustavi se konstantno mijenjaju s vremenom.

Slika 1. Tipovi sustava prema stupnju njegovog poznavanja[1]

Ako znamo odnose između ulaza i izlaza, ali ne i ono što se događa unutar sustava kažemo da sustav promatramo kao crnu kutiju. Ako već pronalazimo podsustave koji su međusobno povezani nizom izmjena energije i materije , znači da sustav promatramo kao sivu kutiju. Ulazeći dublje u strukturu sustava, upoznajemo pojedinačne komponente, putove kojima se energija i materija kreće između granica i spremišta u kojem je energija i materija pohranjena određeno vrijeme, pa kažemo da sustav promatramo kao bijelu kutiju.  [2]

Korišteni izvori   [ + ]

1. http://www.softwaretestinggenius.com/photos/wbtut1.JPG
2. Prohić, E., (1998.), Geokemija, Udžbenici iz geoznanosti sveučilišta u Zagrebu, TARGA

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Povezane objave

Ostavi svoj komentar…